Akdeniz diyeti 1960’lardan bu yana özellikle İtalya ve Yunanistan’ da yaygın olarak görülen sebze ağırlıklı bir beslenme tipidir. Bu beslenme tipinin en önemli özelliği obezite ve neden olduğu hastalıkların tedavilerinde oldukça faydalı olmasıdır. Sebze ve meyve ağırlıklı olan bu beslenme tipinde balık tüketimi de önemsenmektedir. Bu beslenme tipindeki en önemli noktalardan biri de zeytinyağıdır. Diyette yağ olarak kullanılması önerilen yağ çeşidi zeytinyağıdır. Dolayısıyla doymuş yağ içermeyen bir diyet düşünülebilir. Mevsim sebze ve meyvelerinin tüketimi , tam tahıllı gıdalar, deniz ürünleri tüketimi ve tüm bunların yanı sıra elbette egzersiz doğru bir tıbbi beslenme tedavisini oluşturabilir. Akdeniz tipi beslenmenin kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu, diyabeti kontrol altına almada yardımcı olduğu ve obezite ile mücadelede çok büyük rol oynadığı kanıtlanmıştır.
Eğer Akdeniz diyeti yapmak istiyorsanız (İdeal kiloda sağlıklı bir birey için) :
Her gün en az 5 porsiyon meyve, sebze, bakliyat alabilirsiniz.
Her gün yağlı tohum tüketiminize dikkat edin.
Haftada en az iki etsiz gün geçirmeniz çok önemli.
Her gün üç porsiyon kepekli tahıl almaya azami dikkat gösterin.(kepekli ekmek, tam tahıllı ürünler esmer pirinç, yulaf vs.)
Haftada en az iki porsiyon balık veya deniz ürünü tüketmelisiniz.
Haftada en az iki kez öğünlere fasulye, bezelye, mercimek gibi bakliyat eklemelisiniz.
Dikkat etmeniz gereken noktalar ise şöyle sıralanabilir;
Demir eksikliğiniz varsa bu beslenmeyi yapmadan evvel doktorunuza danışınız ve sürekli demir düzeyinizi kontrol ettiriniz.
Alkol tüketiminiz varsa: Şarap, Akdeniz yemek tarzının ortak bir parçasıdır, ancak alkol herkes için uygun değildir. Hamilelik veya emzirme dönemindeyseniz ve herhangi bir sağlık sorununuz varsa alkol alımını sınırlayın ve mutlaka hekiminize danışınız.
Kalsiyum eksikliği durumunda diyetteki süt ve süt içeriği diyetisyen kontrolünde artırılabilir.
Elbette her diyet herkese uygun değildir, bu yüzden lütfen doktor ve diyetisyeninizin bilgisi dışında beslenme değişikliği yapmayın.
Sağlıklı günler…
Diyetisyen Edanur DELİBAŞOĞLU
Yorum Yazın
Facebook Yorum